24 Şubat 2016 Çarşamba

Laz Böregi - Pudingli Baklava Tarifi



Malzemeler (35-40 cm'lik yuvarlak tepsi için)

hamuru için;
1 yumurta
1 su bardağı yoğurt
yarım su bardağı sıvıyağ
çay kaşığının ucuyla tuz
aldığı kadar un
1 çay kaşığı kabartma tozu (tarifte yoktu, ilk yaptığımda eklememiştim, ama kabartma tozu kattığımda daha iyi sonuç aldım)

arasına serpmek için; nişasta

muhallebisi için;
3 su bardağı süt
4 yemek kaşığı un
7 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya

üzerine;
yarım çay bardağı ayçiçekyağı
50-60 gr tereyağ

ve pudra şekeri

Yapılışı

Önce muhallebiyi hazırlayın. Süt, un ve şekeri karıştırarak pişirin. Vanilyayı ekleyip, arada bir çırpma teliyle karıştırarak soğumaya bırakın.

Hamur malzemelerini yoğurma kabına alıp orta sertlikte bir hamur yoğurun. Daha sonra masanın üzerine alarak, azar azar un serpip, hamur iyice özleşene kadar yoğurma işlemine devam edin. Pürüzsüz bir kıvama gelen hamuru önce iki parçaya ayırın. Daha sonra her parçayı 15-20 küçük parçaya bölüp, küçük bezeler haline getirin. Aynen baklava yapar gibi bu parçaları birer birer, küçük bir tabak ebadında açıp, aralarına nişasta serperek üstüste koyun. Sonra hepsini birden dikkatlice, tepsi boyutundan biraz daha büyük boyutta açın ve tepsiye yayın. Soğumuş olan muhallebiyi üzerine döküp, kaşıkla her tarafına eşit olarak yayın. (tepsiye koyduğunuz zaman hamurun kenarları tepsinin biraz yukarısına doğru çıkmalı ki muhallebi akmasın)

İkinci hamur parçası içinde aynı işlemi tekrarlayıp, muhallebinin üzerine serin. (ikinci gurubu tam tepsi boyutunda açın) 4x4 cm'lik kareler halinde dilimleyin. Tereyağ ve ayçiçek yağını tavada karıştırarak eritin. (Yağ önce köpürüp daha sonra iyice kızacak ve köpüğü sönecek) Dilimlediğiniz tatlının üzerine kaşıkla yağ gezdirip, 180 derecede ısıttığınız fırında koyun. Hafif pembeleşmeye başladığı zaman fırını 160 dereceye düşürüp iyice içini çekene kadar pişirin, ama fazla kızarmasın. Fırından çıkarıp soğuduktan sonra üzerine bol pudra şekeri eleyin. (pudra şekerini sıcakken dökmeyin, tatlının sıcağıyla erir)

Eklenti Laz böreğinin orjinal tarifini nette araştırken, kuzine ve damak tad bloglarında geleneksel şekilde yapımını çok güzel anlatan, resimli tarifler buldum. Yufkaları elde tek tek açılıyor ve oldukça zahmetli. Onları görünce benimkine laz böreği değil sadece pudingli baklava demek daha doğru olacak galiba

Bunlarada Göz Atin:

0 yorum:

Yorum Gönder