23 Şubat 2016 Salı

Kadınlarda Tüylenme Sorunu Ve Tedavi Yolları


Erkek tipi kıl  olarak kabul edilen ve kadınların baş belası haline gelen kıllar ciddi estetik sorunudur. Tüylenme  genel olarak; dudak üstü, çene kemiği üstü ve yanaklar, göğüs kafesi üstü bölge ve göbek çevresi, kasık ile göbek arasındaki orta hat, bacakların iç yüzleri, sırt, kalça ve kasıklar gibi bölgelerde oluşur.  Bu bölgeler normalde görünmeyen ince solgun küçük tüyler  vardır,  fakat zamanla artmaya başlar. Kıllanma genel olarak hormonal bir bozukluktan dolayı ortaya çıkar, başlarda iki üç siyah kıl ile başlayan dönem zamanla geniş alanlara yayılarak adeta erkek görünümüne dönüştürür. Kıl oluşumunun tıpdaki  adı hirsutizmdir ve androjen adı verilen erkeklik hormonunun çeşitli sebeplerden dolayı artmasıyla meydana gelir.Androjen hormonlar kadınlarda temel olarak yumurtalıklar ve böbrek üstü bezinde üretilirler ve buradan kana geçerler. Kadınlarda az miktarda salgılanan erkeklik hormonu, kadın vücudunda ince tüylenmeye neden olur. Bu tüylenme önemsenmeyecek kadar az ve incedirler. Zamanla androbilgiormonunun artması ile geniş alanlara yayılan kıllar sert, kalın ve siyahtırlar.
kadinda kil

Erkek tipi tüylenme neden olur?
Ayak tabanımız ve avuç içimiz hariç vücudumuzun her bölgesinde kıl kökleri bulunmaktadır. Bu kıl kökleri kimi bölgelerde daha siyah sert kimi bölgelerde yumuşak ve incedir. Kişinin yaşına ırk ve cinsiyetine gore artış gösteren kıllanma erkeklerde doğal olarak daha fazladır. Erkeklik hormonları istirahat halinde olan ince ve yumuşak olan kıl köklerini uyararak  bu  kıl köklerini  koyu siyah ve sert yaparlar, hatta bir kez üretim yapmaya başlayan kıl kökü bu üretimini durmaksızın sürdürerek tüylenme sorununu ortaya çıkarır. Kadınlarda görülen erkek tipi kıllanma nedenleri şunlardır;

Hormon bozukluğu : Hormon bozuklukları  kadınlarda az salgılanan androjen( erkeklik hormonu)  hormonun çeşitli sebeplerden artması ile kana daha fazla hormon geçiyor. Bu hormonlar  kıl kökleri uyarıyor ve tüylenme artıyor.

Adet düzensizlikleri(polistik over):Sağlıklı kadın her ay düzenli olarak adet görür. Fakat yumurtlama bozukluğu olan kişilerde adet düzeni bozulduğu için, yumurtalıklar fazla miktarda erkeklik hormonu salgılar. Bunun sonucunda kıl kökleri uyarılarak daha fazla kıllanma olur.

Böbrek üstü bezi sorunları: Androjen hormonu böbrek üstünde de üretilir. Bu yüzden burada oluşacak veya oluşmuş bir sorun erkeklik hormonun yükselmesine sebep olarak tüylenme artacaktır.

Genetik özellikler: Genetik özelliklere bağlı olarakta tüylenme görülmektedir. Çok nadir görülen budurumun da incelenmesi gerekmektedir. Bu tür durumlarda yapılan hormonal incelemeler çoğu durumda normal sonuçlanmaktadır.  Kalıtımsal  olarak aktarılan ve çözülemeyen bir hastalık mı olduğu saptanması gerekmektedir.

İlaç yan etkileri: Bir hastalık için kullanılan ilaçlarda yan etkiler yaparak  tüylenme yapabilir. Bu tüyler kalıcı değildir, ilaç kullanımı bittiğinde kendiliğinden dökülürler.

Yumurtalık tümörleri:  Yumurtalıklar da oluşan tümörde androjen hormonun yükselmesine ve sonucunda tüylenmeye zemin hazırlar. Çok az sıklıkla görülen bir durumdur.

Menopoz dönemi : Bu dönemde kadınlık hormonu olan östrojen azalmaya başlar, fakat erkeklik hormonu olan androjen aynı kalır budurumda da tüylenme olabilir.
kadinlarda tuylenme

Tüylenme için çözüm yolları 
  • Tüylenme her zaman ciddiye alınması gereken bir durumdur. Yapılacak olan hormon testleri sonucunda tıppi olarak çözüm üretilecektir . Eğer hormonlarda yükseklik varsa bunun nedeni araştırılarak tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Hormon yüksekliğine sebep olan; yumurtlama sorunu, böbreküstü bezi, yumurtalık tümörleri veya çok ender görülen diğer hastalıklar incelenmektedir.  Bu incelemeler sonucunda kişiye uygun tedavi metodları uygulanmaktadır.
  • Hormonal bir yükseklik yoksa bazı ilaçlar ile bu durum çözülmektedir.Doktor aşamasından sonra, sorununuzun temeline yönelik size verilen ilaç tedavisini harfiyen uygulamanız gerekiyor fakat ilaç tedavisi tek başına kıllanma sorununu çözmeye yeterli değildir.  Çünkü ilaç tedavisi var olan kılları dökmez, yeni sert kılların çıkmasını engeller. İlaç tedavisi ile aynı anda tüy köklerini kurutan uygun epilasyonuda kullanmanız uygun olur.
  • Hormon seviyelerinin normal olması sıklıkla rastlanan bir durumdur ve bu durumda belirtiyi ortadan kaldırmaya yönelik  tüy giderici yöntemler(ağda, jilet, ip, epilasyon v.b)  kullanılır.

Kıllar hakkında genel bilgi
Kıl kökleri hormonların işçisi gibidirler, kendilerine hormonlar tarafından verilen emirler doğrultusunda kıl üretirler. Kıllar kendiliğinden dökülene kadar yada müdahale edilene kadar o bölgede dururlar. Kılların   uzama hızları farklıdır; hızlı uzayan, yavaş uzayan ve çok yavaş uzayanlar. Kıl köklerinin hepsi aynı anda çalışmazlar. Bunun yerine bir kısmı aktif olarak kıl üretirken bazıları gelişme, bazıları dinlenme safhasındadırlar.

Tüylenme için bitkisel kürler 
limon kur
Limon kürü
Yarım limon
Bir cay kaşığı tuz

Hazırlanışı
Uygun yöntemler ile tüyler kökünden alındıktan sonra limon ile tuzu karıştırılıp üç gün boyunca akşam yatmadan tüylü bölgeye  masaj yaparak  bu karışım sürülmelidir. En az altı ay kullanılmalıdır. Tuz ve limon kıl köklerini yakarak kıllanmayı normale döndürecektir.

zerdal kur
Zerdeçal kürü
2 yemek kaşığı toz zerdeçal
Yarım bardak süt

Hazırlanışı
Bu iki malzeme macun kıvamına getirilir.. Bu karışım özellikle yüz bölgesindeki istenmeyen tüylere karşı etkilidir ama diğer bölgelere de uygulanabilir. 15 – 20 dakika bekledikten sonra ılık suyla yıkayarak temizleyin.
nane kur tuylenme

Nane kürü
1 demet taze nane

Hazırlanışı
Naneler ince ince kıyılır ve sabah akşam yemeklerden yarım saat önce yaklaşık bir yemek kaşığı dolusu çiğnenir ve yutulur. Nane kadınlık hormonu olan östrojen hormonunu dengelediği için tüylenme azalır. Nane çayı da günlük iki fincan içildiğinde etkili olmaktadır.

Bunlarada Göz Atin:

0 yorum:

Yorum Gönder