
Başlıca Verilen Belirtiler
Elleriniz ağzına sokmak
Süt dişlerinin çıkmaya yakın damakta kaşıntı yapar. Bu nedenle bebek parmaklarını ağzına sokarak bir nebzede olsa kendini iyi hisseder.
Salya akıtmak
Bebekler doğduktan sonra belli zamana kadar salya akıtırlar. Diş çıkma evresi yaklaştığında daha çok salya akıttıkları görülmüştür.
Ağrı
Dişler çıkmaya yakın damakta basıncın artması ile iltihaplara bağlı ağrılar oluşur. Hatta iltihapta yapabilmektedir.
Huzursuzluk
Damaktaki kaşıntı ve ağrılar bebekleri huzursuz eder. Bu durum diş çıkana kadar devam edebilir.
İştah kaybı
Damaktaki ağrılar bebeklerin beslenmesini güçleştirdiği için, bu dönemde katı gıdayı reddedebilir. Endişelenmeyin geçici süre olduğunu bilin.
Ateş
Bebeklerde diş çıkarmaya bağlı olarak ateşleme görülebiliyor. Bazı bebeklerde ateş olmazken, bazılarında oluyor. Dikkatli olunması gerekir.
Isırma
Bebeklerde ısırma işlemi damak kaşıntıyı
gidermek içindir.
Kulaklarıyla oynama çekme
Bebek ağzındaki ağrılarının kulak altına kadar yayılması ile birlikte, ağrıyı dindirmek için kulaklarını çekebilir.
Süt dişlerinin çıkış sırası ve zamanı
6-9 aylıkken: Alt ve üst ön kesici dişler
9-12 aylıkken: Üst ve alt yan kesici dişler
15-18 aylıkken: Birinci azılar
18-21 aylıkken: Köpek dişleri
30 aylıkken: İkinci azılar
Yapılması gerekenler
1.Bazen dişin çıkacağı bölgede aşırı kızarıklık meydana gelebiliyor, bölgenin ortasında da hafif bir beyazlaşma ve sertlik hissediliyor. Bunlara rağmen diş gelmiyorsa, bebeğimize yardım edin. Temiz bir tülbent ya da gazlı bezi işaret parmağımıza sarıp ılık bir suya batırarak bölgeye hafif hafif masaj yapın. Diş, daha hızlı kendini gösterecektir.
2.Bu dönemde bebeğinizin iştah kaybı olabileceği için, Ilık su masajını bu durumda da yapmalısınız. Ağrısını dindirmek için doktorunuza danışarak ağrı dindirici jel alabilirsiniz.
3. Ağrılı diş en çok ön kesicilerde görülmektedir. Bu dönemde ateşlenme görülebiliyor. Fakat bu tip bir durumu her zaman diş çıkarmasına bağlamayıp bir doktora gitmelisiniz.
4. Eczanelerde satılan diş kaşıyıcı alarak bebeğinizin bunu kemirmesini sağlayın. Bu sayede damaklarını kaşıyarak rahatlatacaktır.
0 yorum:
Yorum Gönder