Siyah Noktalardan ve Cillerden Kurtulun..

Çilek, elma, armut ve salatalığı kabuklarını katmadan rendeliyoruz. Daha sonra....

Göz Sağlığınız İçin Bunlari Mutlaka Yapın

Birçok şarkıya konu olan gözlerimiz; bizim Dünyaya açılan pencerelerimizdir. Herkes için çok önemli ve herkesin en çok dikkat ettiği organlardan biridir....

Nefis Portakalli Browni Tarifi

Bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Un, kakao ve kabartma tozunu birlikte eleyin. Yumurtaları şekerle....

Nefis Hamburger Tarifi..

Hamurumuz için unu genişçe bir kaba alıp ortasını açıyoruz ve ortasına sütü döküyoruz. Yavaşça sütü un ile yoğurmaya başlıyoruz....

Kadınlarda Tüylenme Sorunu Ve Tedavi Yolları...

Erkek tipi kıl olarak kabul edilen ve kadınların baş belası haline gelen kıllar ciddi estetik sorunudur. Tüylenme.....

2 Mart 2016 Çarşamba

Kansızlık Belirtileri Kansızlığı Gideren Tarifler

kansizlik
Halk arasında kansızlığın tıp dilindeki adı anemidir. Kansızlık kanı oluşturan elementlerden olan  alyuvarların yani  kırmızı kan hücrelerinin kanda eksik olması anlamına gelir. Kırmızı kan hücreleri önemlidir çünkü kemik iliklerinde üretilirler ve içerdikleri hemoglobin proteini sayesinde bütün vücuda oksijen taşırlar. Böylece organlar ihtiyaç duyduğu oksijeni alarak yaşamlarını sürdürürler.

Kansız kişilerde görülen başlıca belirttiler 

  • Yorgunluk, halsizlik,
  • Baş dönmesi,
  • Çabuk yorulma,
  • Solukluk,
  • Çalışma kapasitesinde azalma,
  • İştahsızlık, bazen bulantı,
  • Çarpıntı,
  • Nefes darlığı,
  • Üşüme hissi,
  • Saçlarda dökülme,
  • Konsantrasyon bozukluklarıdır.
Kansızlık nedenleri nelerdir?

  1. Gebelik, emzirme, büyüme-gelişme gibi ihtiyacın arttığı dönemler,
  2. Düzensiz adet kanamaları,
  3.  Mide bağırsak sisteminin ülser, gastrit, kolit, hemoroit, polip ve kanser türü hastalıkları
  4. Bağırsak parazitleri,
  5. Aspirin veya benzeri ilaç kullanımı
  6. İdrar yolları ve akciğer hastalıkları
  7. Bazı kan kanseri türleri
  8. Vejetaryen tipi beslenme
  9. Çay ve çok fazla tahıl tüketimi
  10.  Buz, kil ve toprak yeme alışkanlıkları
anemi kansizlik

Kansızlık için yemek salata ve tatlı tarifleri

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya'dan kilo aldırmayan kan yapıcı yemek, salata ve tatlı tarifleri...

 Kan yapıcı salata tarifi
  • Semizotu (çiğ),
  • Yarım bağ maydanoz,
  • İsteğe bağlı olarak soğan,
  • Haşlanmış mercimek,
  •  2 tane haşlanmış yumurta,
  • Lorpeyniri,
  • Nar taneleri,
  •  Limon,
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:
Semizotlarını istediğiniz büyüklükte kesiniz. Üzerine maydanoz, mercimek, haşlanmış yumurta, dilerseniz soğan ekleyiniz. Üzerini süslemek için lor peyniri ve nar tanelerini ekleyiniz. En son limon, zeytinyağı ve dilediğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.

 Kan yapıcı toplar
  • 2 adet elma,
  • 2 adet armut,
  •  5 adet kuru kayısı,
  • Bir avuç içi kuru üzüm,
  • 2 yemek kaşığı keçi boynuzu pekmezi,
  • 1 tatlı kaşığı toz tarçın,
  • Yarım paket light bisküvi,

Yapılışı:
Meyveleri çok az suyla haşlayın. İçine pekmezi katıp blendırdan geçirin.Tarçını ekleyin. Bisküvileri ufalayıp karışıma katın.Elinizle top yapıp, tabağa dizin ve buzdolabında bir saat bekletin.

 Kanım ciğerim yemek tarifi 
  • Yarım kilo karaciğer,
  • 3 tane kuru soğan,
  • 5-6 tane yeşil biber,
  • Yarım bağ mayadanoz,
  • Karabiber, kimyon ve kırmızı biber

Yapılışı:
Ciğer kuşbaşı doğranır, küp küp doğranmış soğan ve biberle sotelenir. Soğan ve biberler yumuşayınca baharatları üzerine eklenir. Ciğerler piştikten sonra üzerine maydanoz eklenir.

27 Şubat 2016 Cumartesi

Nefis Revani Tarifi

Malzemeler:

3 yumurta
3 kahve fincanı toz şeker
3 kahve fincanı yoğurt
1 kahve fincanı sıvıyağ
3,5 kahve fincanı irmik
3,5 kahve fincanı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
(arzu ederseniz hamura biraz ceviz içi de ekleyebilirsiniz)
Şerbeti İçin:
8 kahve fincanı toz şeker
9 kahve fincanı su
birkaç damla limon suyu
Süslemek İçin:
Hindistan cevizi
 
Yapılışı:

-Öncelikle şerbetimizi yapalım ve soğumaya bırakalım. (Su ve şeker kaynayınca limon suyunu ekleyelim ve kıvam alana kadar kaynatmaya devam edelim.)
-Yumurta ve toz şekeri çırpalım. Yoğurt ve sıvıyağı ekleyelim. Un, irmik, vanilya ve kabartma tozunu da ilave edip normal kek hamuru kıvamını elde edelim. (Ben biraz da ceviz içi ekledim)
-Pişireceğimiz tepsi veya borcamı yağlayalım ve hamurumuzu dökelim.
-Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kürdan temiz çıkana dek pişirelim.
-Fırından çıkan kekimizi dilmleyelim ve sıcak kekimize soğumuş olan şerbetimizi dökelim.
-Hindistan cevizi ile süsleyip servis edelim.
Afiyetler olsun :)
 

Saçaklı Poğaça Tarifi


Hep aklımdaydı bu poğaçayı yapmak. Sonunda yaptım. Mayalı hamura hep bayılırım zaten ama bu bambaşka oldu. Görselliğine zaten lafım yok. Bundan sonra bu hamuru her türlü sandviç vs. tarfilerimde de kullanıcam. Biz çok beğendik demenizi şiddetle tavsiye ederim.

Hamuru İçin Malzemeler:
1 paket yaş maya
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
2 tatlı kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Üzerine sürmek için yumurta sarısı

****Tüm bu malzemelerle yumuşak bir hamur yoğuralım ve mayalanmaya bırakalım. Mayalanan hamurumuzdan yumurtadan küçük bezeler alıp yuvarlak şekil verelim.Üzerlerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180derece fırında pişirelim.

****Pişen poğaçalarımızı tam koparmadan ortalarindan keselim ve içine sevdiğimiz bir peynirden koyalım. (Ben kaşar peyniri&beyaz peynir karışımı kullandım)

****Kestiğimiz kenarlara krem peynir sürelim.

****Maydanoz&kaşar peyniri karışı hazırlayalım ve krem peynir sürdüğümüz kısımları bu karışıma batıralim.

Hepsi bu kadar.... Afiyetler olsun

Tavuk Göğsü Tarifi


Malzemeler
·3 çorba kaşığı tereyağ veya yarım paket margarin
·2 kahve fincanı un
·1 litre süt
·4 kahve fincanı toz şeker
Üzerini Süslemek İçin
·Rondodan geçirilmiş halley (müthiş yakışıyor)
·Dilerseniz fındık,ceviz vs. ile de süsleyebilirsiniz.

Yapılışı
~Yağı eritip unu ekliyoruz ve hafif sararıp kokusu çıkana kadar kavurun.
~Yavaş yavaş çırpıcı ile karıştırarak sütü ilave edin.
~Şekerini de ekleyip muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin.
~Ocaktan alıp mikserle yaklaşık 20-25dk çırpın. İşin püf noktası çırpmakta. Ne kadar çok çırparsanız o kadar orjinal bir tavuk göğsünüz olur.
~Kaselere veya kuplara koyun ve soğuduktan  sonra üzerlerini süsleyin ve dolaba koyun.
~İyice soğuyunca servis edebilirsiniz.
Sütlü tatlıların baş tacı olarak menüme ekliyorum. Denemezseniz bu lezzeti kaçırırsınız.
Afiyet olsun....

Nefis Aşüre Tarifi

     

Aşûre yapmak değil de, aşûrenin ayarını tutturmak zordur. Yüzlerce çeşit aşûre yemişizdir. Kimisi çok cıvık olur, kimisi çok şekerli, kimisi içine alakalı alakasız her türlü malzemeyi katar. Velhasıl kelam ben lezzeti test edilmiş ve onaylanmış aşağıdaki tarifi şiddetle herkese tavsiye ediyorum.
Şimdiden afiyet olsun.
Aşüre Tarifi

Malzemeler
750gr aşûrelik buğday
2 su bardağı nohut
2 su bardağı kuru fasülye
1 çay bardağı pirinç
200gr kuru incir
200gr kuru kayısı
200gr üzüm kurusu
5 su bardağı şeker
1 adet portakal
15 adet karanfil
1 adet kabuk tarçın
1 çay bardağı süt
2 adet elma

Yapılışı
Kuru fasülye ve nohut düdüklü tencerede 30 dakika haşlanır ve dinlenmeye bırakılır.
Aşûrelik buğday 20 dakika haşlanır ve dinlenmeye bırakılır.
1 çay bardağı pirincin içine 4 çay bardağı su konularak kısık ateşte nişasta olana kadar sürekli karıştırarak pişirilir.
Küp şeklinde doğranmış olan kuru incir, kuru kayısı ve üzüm kaynar suyun içine dökülerek 2 dakika kaynatılıp altı kapatılır ve dinlenmeye bırakılır.
Aşûrelik buğdayın dinlendikten sonra yapıştığını göreceksiniz. Bu şekilde içine biraz soğuk su konulur ve açılana kadar yoğurulur. Üstünü geçecek kadar sıcak su, nohut ve kuru fasülye eklenir ve kaynaması beklenir.
Ardından sırasıyla ve yavaş yavaş;
Kayısı, incir ve üzüm
1 tam portakal kabuğu rendesi
Yarım su bardağı portakal suyu
Süt
Karanfil
Kabuk tarçın
Şeker
Küp küp doğranmış elma
Eklenir ve dibi tutmasın diye sürekli karıştırılır. Elmadan sonra üç dakika daha kaynatılarak altı kapatılır ve soğuması beklenir. Üzerinin kabuk bağlamaması için arada bir tencerenin kapağı açılarak karıştırılır. Ilıyana kadar bu işlem devam ettirilir. Tencerenin kapağı kapalı bir şekilde soğuk bir ortamda bir gece bekletilir.
Üzerini süsleme konusu da artık sizin zevkinize ve hayal gücünüze bırakıyorum.
Afiyet olsun....


Pratik Supangle Tarifi


                            
Sadece 5 malzeme ile hazırlayabileceğiniz nefis bir tatlı tarifim var bugün sizlere. Home TV'deki programlara benzedi giriş cümlem sanki. :)

Hafta içi tatlı olarak hep en pratik tarifleri seçiyorum mecburen. Aksi halde vakit kalmıyor tatlıya. Bu tarife biz bayıldık. Tek başına supangle yapınca biraz içini bayıyor insanın. Fakat bunun altında keki var. İşte o çok hafifletiyor tadını.  Portakal kabuğunu da supangleye ekleyince lezzetine lezzet kattı.

Malzemeler:
*1 paket Dr. Oetker Supangle
*2,5 su bardağı süt (500 ml.)
*1 paket Dankek Mozaik Kek
*1 adet portakal kabuğunun rendesi
*Üzerini süslemek için hindistancevizi

Yapılışı:
*Öncelikle supanglemizi süt ile devamlı karıştırarak kıvamını alana dek pişirelim.
*Supangleyi ocaktan almadan 4-5 dakika önce portakal kabuğu rendesini ilave edelim.
*Kekimizi birer parmak kalınlığında dilimleyip borcama dizelim.
*Üzerine supanglemizi yayalım ve dışarıda soğumaya bırakalım.
*Hindistan cevizi ile süsleyip buzdolabına kaldıralım.
*Soğuduktan sonra servis edelim.

Ben borcamda yaptım. Fakat siz isterseniz kuplarda da yapabilirsiniz. Sunumu daha şık olur aslında ama dedim ya adı üstünde 'pratik' olduğundan ben borcamı tercih ettim. :)
Afiyet olsun....