22 Şubat 2016 Pazartesi

Sezaryen Sonrası Normal Doğum

sezaryen  

Sezaryen Sonrası Normal Doğum Yapabilirsiniz
Hamilelik muazzam bir süreçtir. Vücut  yeni bir canlıya hayat vermek için sürekli değişimlere  uğrar. Dokuz aylık bir serüven yaşar ve en sonunda doğum anı gelir ve bebek Dünyaya "Merhaba" der.  Bebek sağlıklı bir şekilde dünyaya geldiği için doğum şekli  ilk başlarda pek  önemsenmez. Fakat zaman geçtikçe eğer doğum şeklide sezeryan doğum ise yavaş yavaş doğum hakkındaki düşünceler değişir. Çünkü sezaryen doğum,  zamanını doldurmuş bebeğin, annesinin karın yolundan  rahim duvarının kesilmesi ile doğurtulması işlemi olarak tanımlanıyor. Yani doğum normal yolla değil müdahale ile başlıyor. İlk doğumunu çeşitli sebeplerden dolayı sezaryen olan anne sonraki doğumlarının da sezaryen ile devam edeceğini sanıyor.Bu eskiden beri resmen  kanun gibi görünüyordu. Fakat artık  sistem değişti. Son zamanlarda yapılan  araştırmalardan sonra uzmanlar sezaryen doğumdan sonra normal doğum olabileceğini belirtiyor. Hatta Sağlık Bakanlığı’nın Doğum Eylemi Yönetim Rehberi’nin sezaryen olasılığının düşürülmesiyle ilgili  şu madde ile “Uygun olan vakalarda sezaryen sonrası vajinal doğum önerilebilir" maddesi anne adaylarına iyice umut ışığı oluyor.Sezaryen sonrası normal doğum  o kadar yaygınlaştı ki, artık anne adayları ilk sezaryenden sonra ikinci doğumunda normal(vajinal) doğumu deniyor ve  başarıyor.
sezaryen dogum
Ülkemizde neredeyse  %45’lere kadar uzamış sezaryen doğum oranı var. Bu durum her geçen gün artmakta hemen hemen yarı yarıya olan bu durumun gidişatını  değiştirmek biz annelerin elinde. Bu düzeni değiştirebiliriz çünkü ilk doğumda çeşitli sebeplerden dolayı sezaryen olan kişi diğer doğumlarının da sezaryen olmak zorunda değil.  Bütün Dünyada SSVD (sezaryan sonrası vajinal doğum) sayısı gittikçe artarken  bizim ülkemizde neden olmasın ki, ilk sezaryen hep sezaryen mantığı artık tarihe gömülmeli!!!. Çünkü sezaryen sonrası vajinal doğum (SSVD), tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de mümkün hale geldi.Anne adayının  normal doğum yapmasını engelleyecek bir sorun yoksa önceki sezaryen yarası kalıcı değilse, sonraki doğumda normal (vajinal) doğumu denemelidir. Sezaryen sonrası normal doğumda en büyük risk rahim yırtılmasıdır. Bu oranda %1 veya 2 gibi küçük ihtimallerdir.Gerek anne adayının pelvik yapısı gerekse hastanenin şartları doğum yapmanıza uygunsa ve başka hastalığınız yoksa SSVD rahatlık ile yapabilirsiniz. Bu konuda anne adayı hırslı azimli ve kararlı olmalıdır. SSVD konusunda sadece anne adayı değil doğumu gerçekleştirecek doktor ve ekibi de anne kadar bilinçli ve kararlı olmalıdır. Aniden gelişebilecek olaylara karşı hazırlıklı olmalıdırlar. Bilinçli ve SSVD destekleyen, anne adaylarını yüreklendiren, detaylı bilgi verip normal doğum yaptıran doktor sayısı şu an için az sayıda olsa da her geçen gün sayıları gittikçe  artmaktadır.
sezaryan dogum ameliyat
Hangi durumlarda sezaryene başvurulmaktadır?

  • Bebeğin kafasının doğum kanalından geçmesini engelleyecek kadar büyük olması
  • Bebeğin iri olması.
  • Bebeğin ters duruşu yani budurumda baş aşağıya dönük değil. Özellikle yan gelişlerde veya çapraz duruşlarda.
  •  Daha önceden rahime yapılan bazı ameliyatlarda.
  • Anne adayının çatısı dar olması nedeniyle
  • Bebeğin suyunun çok az olması ve doğumun kendiliğinden başlamamış olması.
  • Kordan bağının kısa olması.
  • Kordon bağının yaşlanmış olması.
  • Anne adayının kendi sezaryen doğum yapmak istemesi.
Sezaryen sonrası normal doğumu neden bazı doktorlar yaptırmıyor?
Bazı doktorların bulundukları hastanelerin koşulları uygun değil. Bu yüzden  eski dikiş yerinde meydana gelebilecek yırtıklardan ve anne-bebekte oluşabilecek komplikasyonlardan dolayı, sezaryenden sonra normal doğum yapılması bazı doktorlar tarafından  önerilmiyor. Sezaryen sonrası normal doğum isteyen anne adayına;
bir form doldurtuluyor. Formun içeriğinde anne adayı  olabilecek riskleri kabul ediyor ve Sezaryen sonrası normal doğumu denemek istiyorum diye imza veriyor.
dogan bebek
Sezaryen sonrası vajinal doğum için;
  • Eskiden sezaryen doğumu  dikine kesilerek yapılıyordu bu yüzden doğumda yırtık riski daha yüksek olabiliyordu günümüzde yatay kesik olduğu için  normal doğum şansı daha fazla.
  • Sezaryen doğumdan sonra normal doğum için en az iki yıl geçmesi gerekmektedir. Bebekler arası 14 ay( ilk sezaryen ikinci vajinal) olan kişilerinde duydum.
  • Doktor seçiminizde daha önce SSVD yaptırmış veya bu konuyu destekleyen doktorlar bulun.
  • Eğer erken doğum riskiniz yoksa aktif olun hareket halinde olursanız doğumunuzda kolay olur. Kolay doğum için yürüyüş yapın yazımız için tıklayın.
  • Kilo kontrolünü sağlayın ve fazla kilo almamaya çalışın.
  • Tüm sorumluluğu doktorunuza yüklemeyin. Sizde sorumluluk alın ve doktorunuz ile ortak kararlar verin.
  • İmkanınız var ise doğum kurslarına katılın.
  • Doğal beslenin ve doğal yaşayın ki Doğumunuzda doğal olan olsun.
  • Bebekle ve sizinle ilgili sıkıntı yoksa 42. haftaya kadar bekleyin.
  • Şekerinize dikkat edin. Çünkü şeker bebeklerin omuzlarının geniş olmasına sebep olduğu için normal doğum şansınız olamayabilir. 
  • En önemlisi yürekten sezaryan sonrası normal doğum yapacağınıza inanın.

0 yorum:

Yorum Gönder