
Ağız kokusu; hemen hemen herkesin başına gelen, kişinin sosyal hayatını olumsuz etkileyip,kişiyi ve çevresini rahatsız eden durumdur. Genellikle ağız kokusunun altındaki sebep, ağız içindeki bakterilerin dışarı atılmaması ile oluşur. Dişlerimizi fırçalasak dahi bakteri plakları tam olarak dışarı atılamadığı için istemediğimiz kötü kokulara sebep oluyor. Kişinin psikolojisine ve sosyal hayatını olumsuz etkileyerek kişide özgüven eksikliği yaratan ağız kokusu tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Dünyada her dört insandan üçünde görülen kötü ağız kokusu, kişiyi zor durumda bırakmaya sebep oluyor. Bu durumdan kurtulmak için nefesinizi avucunuza üfleyerek koklayabilirsiniz eğer kötü bir koku hissederseniz basit bir sakızla o anı idare edebilirsiniz. Çünkü kimse ağzının koktuğunu çok yakını dahi olsa da karşısındakini incitmemek için söyleyemiyor.
Herkesin sabah uyandığında ağzında koku olabilir bu normal durumdur. Zaten gün içinde yiyip içilen gıdaları düşündüğümüzde, sabahki ağız kokularının normal olduğunu anlayabiliriz. Kötü nefes kokusu nedeniyle çevrelerinde zor duruma düşen kişiler özellikle bademcik taşının neden olduğu kokulardan kendileri de rahatsız oluyor. Yemek kaynaklı ağız korkularına sebep olan yiyecekler, baharatlı yemeklerden sonra diğer zamanlara göre daha fazla artış gösteriyor. Özellikle soğan ve sarımsak grubundaki yiyeceklerin sebep olduğu kokular 72 saat sürmektedir.. Normal olan ağız kokularının yanında hastalıklara bağlı ağız kokularıda olabilmektedir Burun, ağız, solunum yolu ve midedeki rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkan başlıca ağız kokusu hastalıkları şunlardır.

Ağız kokusuna neden olan hastalıklar
- Çürük diş
- Diş eti enfeksiyonu
- Ağız yaraları
- Boğaz enfeksiyonu
- Bademcik iltihabı
- Solunum sisteminde enfeksiyon (boğaz enfeksiyonları, sinüs enfeksiyonları, akciğer enfeksiyonları)
- Kronik sinüzit ve / veya geniz akıntısı
- Kronik bronşit
- Diyabet
- Reflü
- Karaciğer veya böbrek hastalığı
- Bademcik taşı
Ağız temizliğinin yeterli olmamasından kaynaklanan ağız kokusunu gidermek için kişiye özel ağız bakımı yapılır ve tıbbi alanda bademcik taşlarını temizlenir. Eğer ağız kokusu ağız enfeksiyonlarından veya diğer hastalıklardan kaynaklanıyorsa , enfeksiyonlar tedavi edilir tedavi sırasında çürük veya sorunlu dişler varsa çekim yapılır.

İstenmeyen ağız kokularını önlemek için;
- Düzenli dişlerinizi fırçalayın.
- Diş ipi kullanarak fırçanın ulaşamadığı ve diş aralarında kalan atıkları temizleyin.
- Sakız çiğneyerek ağız kokularından ve atıklardan kurtulun. Özellikle naneli sakız çok etkilidir.
- Yediğiniz yiyeceklere dikkat edin. Soğan sarımsak gibi besinlerin kokusu 72 saat boyunca ağızda kalır bunu göz önüne alarak bu besinleri tüketin.
- Bol bol su içerek ağızda kalan gıda atıklarının su ile gitmesine yardımcı olun.
- Yediğiniz yiyecekleri çok çiğnemeye özen gösterin. Böylece gıdalar daha fazla tükürüğe buluşarak temizlenecektir.
- Ağzındaki bakterilerin düşmanı olan tarçını bol bol tüketmeye özen gösterin.
- Taze sebze ve meyve tüketin özellikle elma yemeye özen gösterin.
- Karanfil, nane ve maydanoz çiğneyin bu bitkiler ağız kokusunu anında keser.
- Uzun süren açıklıklardan kaçının açlık ağız kokusuna sebep olur.
- Alkol sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzaklaşın. Bu alışkanlıklar hem vücuda zarar veriyor hemde ağız kokusu yapıyor.
0 yorum:
Yorum Gönder