22 Şubat 2016 Pazartesi

Ana Ocağı Hayırlı İşler Tatlısı Tarifi

ana ocagi tatli
Hayırlı işler tatlısı tarifi için malzemeler 
İç için malzemeler 

  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 su bardağı fındık
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta akı
  • Bir miktar tarçın
  • Bir miktar vanilya
  • Bir miktar gül suyu
  • Bir miktar kayısı reçeli
  • Üzerine fındık
Hamuru için malzemeler 
  • 2 su bardağı un
  • Yarım su bardağı su
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • Bir çimdik tuz
  • Bir miktar vanilya
  • Bir miktar nişasta
Şerbeti için malzemeler 
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı bal
  • Birkaç damla limon suyu
Hayırlı işler tatlısı yapılışı 

Öncelikli olarak şerbetimizi hazırlamak için suyu ve şekeri tencereye alıp kaynatıyoruz yaklaşık 10 dakika kaynadıktan sonra bir kaç damla limon suyunu da ekleyip 5 dakika  daha kaynatıp ocaktan alıyoruz. Kaynamış sıcak şerbete balı da ekleyip iyice karıştırıp soğumaya bırakıyoruz. Çünkü tatlı sıcak şerbet soğuk olmalıdır. İç harç için fındık ve toz şekeri robottan geçiriyoruz  üzerine yumurta akını, eritilip soğuyan tereyağını, tarçın, vanilya, un, kayısı reçeli ve  gül suyunu da ekleyip iyice karıştırıyoruz ve  onuda kenarda beklemeye alıyoruz.
Hamur için un, yumurta ve vanilyayı bir kaba alıp   bir miktar suyu azar azar ilave ederek yoğuruyoruz. Ardından tereyağını da ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz. Hamurumuzu iki eşit parçaya ayırıyoruz. Hamurun yarısına kakao ekleyip tekrar yoğuruyoruz. Elimizde iki renk hamur olacak daha sonra bu hamurlarımızın ikisini de ayrı ayrı yarım santim kalınlığında merdane yada oklava ile açıyoruz. Sonra  beyaz hamurun üzerine kakaolu hamuru koyup hafif bastırarak birbirlerine yapışmasını sağlıyoruz. Açtığımız ve birbirine yapışan hamurları kare kalıp ile( bizde olmadığı için ben kare cam kase ile yaptım.)  hamuru parçalar halinde kesiyoruz. Kestiğimiz parçalara   bıçak yardımıyla ortada küçük bir kısım kalacak şekilde her kenara tam ortadan içe doğru kesik atıyoruz. Ortada ki boşluğa  iç harçtan koyup kenarlarından harcın üzerine yaprak gibi kapatıyoruz. Uçlarıda fiyonk gibi oluyor. Dört kenarı da böyle olunca en üste fındık koyuyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece  fırında 20 dakika pişirip fırından sıcak çıkar çıkmaz şerbetini kepçe yardımıyla döküyoruz. Soğuyunca servis yapabilirsiniz. Aşağıda yapım içim resimler bulunmaktadır oradan da inceleyebilirsiniz biraz karışık gibi görünsede kolay bir tatlı. Afiyet olsun.
Not: Bu tatlıyı kurabiye olarakta yapabilirsiniz. Bunun için şerbet dökülmeyecek şerbet yerine pudra şekeri kullanılacaktır. Kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpip servis yapabilirsiniz.
hayirli isler
hayirli isler tatlisi
ana ocagi tatli
ana ocagi tatli

0 yorum:

Yorum Gönder